Funky Brett
Alc. 6,6%
Brasserie Lefebvre (Quenast)
Beschrijving: Artisanale ‘Brett Belgian IPA’, blond bier van hoge gisting, met nagisting in de fles, niet gepasteuriseerd, ongefilterd.
Ingrediënten: Gerstemout, tarwe, hop, brettanomyces gist, water.
Geproefd: Floraal gehopt van geur, met een ietwat “stinky” (stal)geurtje op de achtergrond, funky geurend in de neus. Semi-volmondig. Een tikkeltje “hard” (tarwe) in de mond, maar toch romig en zacht uitvloeiend. Funky en floraal gehopt van smaak, (citrus)zeste-bitter (50 IBU) en een tikkeltje fruitig (perzik, abrikoos) op de tong, met duidelijke brett-toetsen die het bier een aards karakter geven. Aangenaam in evenwicht, karaktervol en met een droge (bittere) nasmaak die verlangt naar “nog”. Behoorlijk dorstlessend bovendien. Lekker!
Weetje: Is de eerste release van het Lefebvre Unplugged Program. “We brouwen bier zoals we het graag delen”, aldus het etiket, dat een ontwerp is van illustrator Laura Ruymaekers. Naar verluidt is het een “eerbetoon aan de voormalige eigenaar van de brouwerij”, in het geniep gebrouwen voor de 65ste verjaardag van Philippe Lefebvre, en vind je “gewoon alles wat je nodig hebt in een biertje: hoppy, funky en blond”, aldus het etiket nog. Het bier rijpt minstens 3 maanden in de kelders van Brasserie Lefebvre alvorens het op de markt wordt gebracht. Winnaar van een gouden Brussels Beer Challenge 2020-medaille en een zilveren European Beer Star 2020-medaille. Door de gebruikte brettanomyces-gist evolueert het bier van hoppy en sterk bitter (3-6 maanden) naar funky fruitig en gebalanceerd bitter (6-12 maanden) naar sterk fruitig met een subtiele bitterheid (12-24 maanden). “Laat hem rijpen en deel je mening met hashtag #nofunkybbd”, aldus de brouwers tenslotte. Ideale schenktemperatuur: 4°C.
Filed under: F | Leave a Comment
Tags: 6%, België, Belgisch, bier, blond, hoge gisting, IPA, Lefebvre, Waals, Wallonië
No Responses Yet to “Funky Brett”