Fameus

12feb21

Alc. 6,5%
Brouwerij Fameus (Lennik) / Brouwerij Eutropius (Menen)

Fameus bierBeschrijving: Artisanaal Belgisch blond bier van hoge gisting, dry-hopped, met nagisting in de fles, niet gepasteuriseerd, ongefilterd.

Ingrediënten: Gerstemout, tarwemout, 3 soorten hop (Magnum, Fuggles & Mittelfrüh), gist, water.

Geproefd: (2021) Gemout en zacht fruitig (perzik, abrikoos…) van geur, subtiel kruidig prikkelend in de neus. Niet volmondig, met een vrij “hard” mondgevoel (als gevolg van de gebruikte granen, meestal). Gemout alleszins van smaak, met kruidige hints en een ietwat “donker” karakter (waarschijnlijk van de gebruikte houtsnippers – zie onder – en/of hop?), maar steeds met een flink fruitige smaak op de achtergrond. In de behoorlijk droge nasmaak komt de pompelmoes (velletjes) bitterheid helemaal op de voorgrond, een tikkeltje wrang van aard toch wel. Kortom: deze Pajotse blonde is stevig bitter en droog, met een (hop)kruidig en krachtig karakter, fameus smaakvol. Niet voor doetjes…
(2022, vernieuwd recept)
Citrusfruitig van geur, met een zeker tarweparfum in de neus. Niet volmondig, maar zeker wel smaakvol. Verfrissend en citrusfruitig gehopt van smaak, met een duidelijke tarwetoets in de mond en met een mooie (hop)bitterheid die stevig aanwezig is maar nooit overdreven overkomt, mooi in balans met het geheel. Een zeer smaakvolle dorstlesser en verfrissende doordrinker, zomers van karakter

Weetje: Gelanceerd in januari 2021, 100% naar eigen recept van hobbybrouwer Lieven De Schrijver, in groot volume gebrouwen bij Brouwerij Eutropius (Heule). Ondanks het – naar mijn mening – behoorlijk kruidige karakter, worden geen kruiden toegevoegd aan het bier. Bij het dry-hoppen worden wel houtschilfers in het bier geweekt.
Sinds begin 2022 werd het recept enigszins aangepast om het bier minder wrang en dus toegankelijker te maken. “’t Payottenland, gelyk het van oudtyds gestaen en gelegen is”, verhaalt het etiket. “In ’t midden van België, aen het hert der Brabandsche provincie, ligt eene landstreek die God van oudtyds bezocht en meteen genadig ook aenzien heeft. De bewooners dezes gewests, met de vorstelyke prinsen van Gaesbeek aen hun hoofd, bekleedden dikmaels eene der eerste plaetsen in het hertogdom van Baraband, en maekten veel gerucht in onze nederlandsche geschiedenis. Niet alleen muntten zy uyt door hunne vroege ontwikkelinguyt eenen vlaemsch-belgischen stam, door hunne nyverheyd en welhebbendheyd, maer vooral door de trouw en den moed waer mede zy ten allen tyde den vaderlandschen grong verdedigden. Daerom ontvingen zy ook eenen doorluchtigen naem, den schoonsten waerop zich ooyt een volk had beroemd, dien van Payotten of Patriotten, dat is, ’s landverdedigers, vaderlandsminnaers.”
Meer info en/of verkooppunten: www.fameusbier.be.

Advertentie


No Responses Yet to “Fameus”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.


%d bloggers liken dit: