François Grand Cru

25apr17

Alc. 9%
Microbrouwerij Varenbroek (Reet)

François Grand Cru bierBeschrijving: Artisanaal Belgische tripel, dry-hopped blond bier van hoge gisting, met nagisting in de fles, ongefilterd.

Ingrediënten: Gerstemout, 4 verschillende hoppen, 4 verschillende gisten, water.

Geproefd: Zacht fruitig aroma, een tikkeltje kruidig en met een weinig uitgesproken geur. Fruitig van smaak vooral, duidelijk gemout aan de basis, met een uiterst subtiele en frisse “zurige” toets in de afdronk, maar vooral toch een zacht zoetig accent in de verte. In de nasmaak komt enige citrus en alcohol naar boven. Volmondig en behoorlijk (CO2)-prikkelend.

Weetje: Gelanceerd in april 2017, als gezamenlijk project van VTM-journalist Patrick Van Gompel, Achel-brouwer Marc Knops en sommelier François Huysmans, verenigd onder het bedrijf Expert Beers. Die laatste schonk ook zijn naam aan het bier, dat volgens het champagneproces wordt nagegist, door de flesjes tot 4 keer toe te draaien, zodat het hergistingsproces versneld wordt en de opgeloste zuurstof vermindert. Past qua foodpairing naar verluidt best bij hartige en harde kazen, bij Oosterse vlees- en visgerechten én bij klassieke witloof met ham en kaas.

Advertenties


7 Responses to “François Grand Cru”

 1. 1 Lieve Sol

  Waar kan je dit bier kopen als particulier?

  • Ik heb begrepen dat het momenteel uitverkocht is, doch dat er 2 nieuwe brouwsels in de maak zijn. Vanaf midden juni terug ter beschikking bij een Prik&Tik in je buurt. 😊

   • in de Prik&Tik in Geel is dit gewoon te koop, wel heel prijzig – 6 Euro voor één flesje.
    @Lambikstoemper – weet jij waarom er 4 gisten gebruikt worden?
    Normaal gezien toch één gist bij het vergisten en eventueel nog één bij het hergisten op de fles, wanneer de 2 anderen dan

   • aha, gevonden: Marc Knops selecteerde in de voorgisten 3 soorten gist om François Grand Cru een intense smaakcomplexiteit te bezorgen. De gist zet de suiker om in alcohol en co².

   • 🙂

 2. 6 Rita Lenaerts

  Ik heb 3 flesjes FRANCOIS GRAND CRU gekocht om mijn broer Francois te trakteren met zijn 70ste verjaardag. Ik vind het spijtig dat die mooie glazen niet te koop zijn. Is het mogelijk om zo’n glas te verkrijgen.Ik heb het bier gekocht bij bierhandel Vandermolen in Stabroek.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.


%d bloggers liken dit: