Bzart Lambiek

26sep16

Alc. 8%
Stekerij Oud Beersel (Beersel)

Bzart Lambiek bierBeschrijving: Belgisch mousserend blond bier, op basis van lambiek, bier van spontane gisting, gedurende 13 manen gerijpt op oude houten vaten, vervolgens gedurende nog eens 13 manen hergist op fles volgens de“Méthode Classique”, ongefilterd.

Ingrediënten: Gerstemout, tarwe, hop, suiker, schuimwijngist, water.

Geproefd: Duidelijke geur van lambiek, Brettanomyces in de neus, met een zacht fruitig (pompelmoes) parfum. Prikkelend en sprankelend op de tong. Uiterst licht zurig van smaak, met een weinig Brettanomyces karakter en een zachte pompelmoeszeste bitterheid, doch helaas niets dat er echt uit springt en dus met eerder weinig smaak in het algemeen. De nasmaak is droog en zacht bitter. Had wat mij betreft iets meer uitgesproken van smaak nog mogen zijn. Mist wat karakter, wat mij betreft.

Weetje: Is het resultaat van een samenwerking tussen geuzestekerij Oud Beersel (Beersel) enerzijds en Domus Ad Fontes (Jesseren) – wijnmaker met de oudste wijngaard in België – anderzijds. Alle klassieke stappen – “remuage”, “dégorgement” … – bij het maken van een mousserende wijn werden gevolgd, zij het dan met 12 maanden oude Oud Beersel lambiek als basis en zonder de toevoeging van een “liqueur d’expédition” op het eind. De rijpingstermijnen worden uitgedrukt in “manen” in plaats van in maanden, waarmee wordt verwezen naar de Keltische kalender die onze voorouders gebruikten en die gebaseerd was op de maancyclus die 28 dagen duurt. 26 manen van die maankalender komen overeen met 24 maanden van onze huidige zonnekalender. Past qua foodpairing best bij schaaldieren en vis (zoals makreel, paling, haring, zalm en heilbot), of gewoon als aperitief of digestief.

Advertenties


No Responses Yet to “Bzart Lambiek”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.


%d bloggers liken dit: