Luvanium Cuyt

31Mei16

Alc. 6,5%
Brouwhuys De Vaart (Hofstade) / Brouwerij Anders! (Halen)

Luvanium Cuyt bierBeschrijving: Belgisch blond cuytbier (7 EBC) van hoge gisting, met nagisting in de fles, ongefilterd.

Ingrediënten: Gerstemout, 45% gemoute haver, ongemoute tarwe, (Belgische) hop, gist, water.

Geproefd: Geur van tarwe en graan. Parum van citrus. Erg gekruid (koriander?) van smaak, zestebitter (27 EBU), met een stevige tarwetoets. Niet heel volmondig, doch best fris en met een zacht bittere nasmaak.

Weetje: Geïnspireerd op het cuytbier dat in Leuven voor het eerst rond 1440 gebrouwen werd en gedurende eeuwen het voornaamste bier van de Leuvenaars zou worden. De naam ’cuythoek’ is afgeleid van ’de hoek waar veel cuytbier wordt gedronken’. In de 15de eeuw situeerden zich hier vele brouwerijen (met drankgelegenheid) en vloeide het cuytbier rijkelijk. Tot op vandaag bestaat ’de cuythoek’ in Leuven nog steeds als pleintje en als café. De naam cuyt zou oorspronkelijk komen uit Picardië (Noord-Frankrijk) waar een bier gebrouwen werd met een langere kooktijd (’cuit’ of gekookt). Toch waren het de steden van de noordelijke nederlanden die het ’kuitbier’ of ’cuytbier’ echt populair maakten met een aangepaste graansamenstelling. De Leuvense brouwers namen deze populaire bierstijl over in de 15de eeuw als één van de eersten in België. Vele andere steden zouden volgen. Stilaan begonnen de brouwers te beseffen dat het rendement van haver als brouwgraan lager lag dan dat van tarwe en gerst. Haver werd dan ook langzaam aan uit de brouwketels geweerd en cuytbier verdween als populaire bierstijl. Ook het feit dat er op het einde veel Cuytbier van lage kwaliteit werd gemaakt speelde hierin een rol. In Nederland werd de bierstijl in 2013 nieuw leven ingeblazen door de stichting Nederlandse bierstijlen. In België is Luvanium Cuyt de eerste in zijn soort, tot leven gewekt door hobbybrouwer Bart Luts, gebaseerd op het recept van toen, en gebrouwen bij Brouwerij Anders! (Halen). Ideale schenktemperatuur: 4-6 °C.

Advertenties


No Responses Yet to “Luvanium Cuyt”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: