Belle-Vue Gueuze Cuvée Ph. Vandenstock

03Mei16

Alc. 5,2%
Brouwerij Belle-Vue (Sint-Jans Molenbeek & Sint-Pieters-Leeuw)

Belle-Vue Gueuze Cuvée Ph. Vandenstock bierBeschrijving: Belgische geuze, op basis van lambiek, bier van spontane gisting, gepasteuriseerd, gefilterd.

Ingrediënten: Gerstemout, tarwe, overjaarse hop, water.

Geproefd: (Gebrouwen in 1982-19484 (met lambiek van De Neve?), met vermelding ‘Oscar Export 1981’ op het staniool – Geproefd op 10/03/2016)  Zeer weinig zurig van geur, met een vleugje cherry en een zacht notenparfum. Behoorlijk visceus (olie-achtig) in de mond, weliswaar erg neutraal van smaak, met een duidelijke “natte kartonnen doos”-karakter van de veroudering. Qua smaak dus helemaal niet wat de neus eerst belooft.

Weetje: Philémon Vanden Stock, geboren in 1886 en caféhouder uit Itterbeek, besloot in 1913 zelf fond-geuze te maken. Hij vestigde zijn geuzestekerij in het centrum van Brussel en kocht het lambiekwort bij lambiekbrouwers uit de stad. In 1927 kocht Philémon café-brasserie Belle-Vue (sinds 1890) in Anderlecht over. De naam van dit café werd later ook de merknaam van de bieren en vanaf 1949 de naam van het bedrijf. Anno 1943 werd Philémon brouwer door de overname van brouwerij Frans Vos-Kina (Sint-Jans-Molenbeek). In augustus 1944 werd hij echter door de Duitse bezetter gearresteerd en gedeporteerd naar Neuengamme en vervolgens Sandbostel, waar hij in mei 1945 overleed. De leiding van het bedrijf werd overgenomen door zoon Constant Vanden Stock en schoonzoon Octave Collin, die begonnen met de productie van gezoete lambiekbieren en ‘capsullekesgeuze’.

In 1952 werd lambiekbrouwerij De Coster (Groot-Bijgaarden) overgenomen, in 1955 gevolgd door brouwerij Timmermans (Sint-Pieters-Leeuw). De dagelijkse leiding was die jaren in handen van Roger Vanden Stock en Philippe Collin. Anno 1969 werd Brasseries Unies De Boeck-Goossens (Brussel) overgenomen, in 1970 gevolgd door Brouwerij Brabrux (Wolvertem) en in 1975 Brouwerij De Neve (Schepdaal). In 1991 werd Belle-Vue zelf onderdeel van Interbrew, nu AB InBev.

Advertenties


No Responses Yet to “Belle-Vue Gueuze Cuvée Ph. Vandenstock”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers liken dit: