Karel Cogge

25Mrt15

Alc. 7%
Brouwerij Deca (Woesten)

Karel Cogge bierBeschrijving: Artisanaal Belgisch bruin bier van hoge gisting, met hergisting in de fles, niet gepasteuriseerd, ongefilterd.

Ingrediënten: Gerstemout, hop, gist, suiker, water.

Geproefd: Zoete geur van kandij. Vrij waterig en behoorlijk zoet van smaak ook, doch niet echt uitgesproken. De nasmaak is eveneens zoet, maar niet overdreven plakkerig. Niet volmondig, vrij neutraal.

Weetje: Is een initiatief van Veurnse schepen Bert Gunst en een eerbetoon aan Karel Cogge (31/01/1855 – 15/06/1922), “redder van Bachten de Kupe, Ridder in de Leopoldsorde, sinds 1914 de held van Veurne”. Op zondag 25 oktober 1914 werd Karel Cogge, toezichter van de Noordwatering van Veurne, op het stadhuis ontboden om de mogelijkheden van een inundatie (onderwaterzetting) te bespreken. Na enkele ontoereikende voorstellen werd gefocust op zijn idee om via de Noordvaart de IJzervlakte onder water te zetten: hij wist namelijk dat het debiet van de Noordvaart driemaal hoger was dan de Oude-Veurnevaart. In de nacht van 29 op 30 oktober werd beslist om de ‘verlaat’ van de Noordvaart te openen, mee mogelijk gemaakt door schipper Hendrik Geeraert. Voor zijn bijdrage aan de inundatie kreeg Karel Cogge het Kruis van Ridder in de Leopoldsorde. Het juweel van deze eervolle onderscheiding werd hem op 4 november 1914 op het stadhuis van Veurne door koning Albert I persoonlijk opgespeld. Bij koninklijk besluit van 1 september 1920 ontving hij de IJzermedaille “als een betuiging van erkentelijkheid om de onschatbare diensten door hem bewezen”. Op 7 augustus 1927, 5 jaar na zijn dood, werd onder massale belangstelling in de Noordstraat in Veurne een bronzen borstbeeld van hem onthuld. Een deel van de opbrengst van het bier gaat naar Mama’s Voor Kinderen, die kinderen uit de armoede tracht te houden in de regio Nieuwpoort, Koksijde, Diksmuide, De Panne en Veurne. Ideale schenktemperatuur: 5-8°C.

Advertenties


No Responses Yet to “Karel Cogge”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: