Hendrik Geeraert

25mrt15

Alc. 7%
Brouwerij Deca (Woesten)

Hendrik Geeraert bierBeschrijving: Artisanaal Belgisch blond bier van hoge gisting, met hergisting in de fles, niet gepasteuriseerd, ongefilterd.

Ingrediënten: Gerstemout, hop, gist, suiker, water.

Geproefd: Eerder neutraal van geur, zeer zacht van smaak, uiterst subtiel bitter, een beetje zoet en een tikkeltje zurig. Ietwat plakkerig en zoetig van nasmaak.

Weetje: Is een initiatief van Veurnse schepen Bert Gunst, “een bier om even bij stil te staan”, aldus het etiket. Een eerbetoon aan Hendrik Geeraert, “de grootste Nieuwpoortenaar aller tijden, Ridder in de Leopoldsorde, legendarisch figuur van het Veldleger 1914-1918”. Het idee van Karel Cogge om tijdens WOI de ‘verlaat’ van de Noordvaart te openen werd uitgevoerd door kapitein Umé, korporaal Balon, soldaten Cop & Van Belle en … Hendrik Geeraert, schipper uit Nieuwpoort, die perfect wist hoe het sluismechanisme werkte en de geniesoldaten toonde hoe ze de verlaten moesten openen. Vanaf 26 oktober 1914 stroomde het water in het gebied tussen de IJzer en de spoorweglijn Nieuwpoort-Diksmuide. De Duitsers hadden enkel de keuze om zich terug te trekken tot op de linkeroever van de IJzer. Vanaf 31 oktober 1914 stond het hele gebied blank, de slag aan de IJzer was voorbij. Geeraert overleed in het krankzinnigengesticht te Brugge op 17 januari 1925, op 21 januari werd hij op prinselijke wijze te Nieuwpoort begraven. In het stadhuis was daartoe een rouwkapel geplaatst. De Belgische Staat eerde de nagedachtenis van Hendrik Geeraert door, in het jaar 1958, zijn beeltenis af te drukken op briefjes van 1.000 frank. Het pleintje achter het stadhuis van Nieuwpoort draagt tevens zijn naam. Dit bier zorgt er mee voor dat onderwijs betaalbaar blijft voor alle Nieuwpoortse kinderen. Ideale schenktemperatuur: 5-8°C.

Advertenties


No Responses Yet to “Hendrik Geeraert”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.


%d bloggers liken dit: