Grottenbier Bruin

18aug14

Alc. 6,5%
Brouwerij Sint-Bernardus (Watou)

GrottenbierBeschrijving: Belgisch bruin bier van hoge gisting, met nagisting in de fles, gerijpt in een grot.

Ingrediënten: Gerstemout, hop, suiker, gist, kruiden, water.

Geproefd: Aroma van een natte kelder. Niet volmondig. Heel zacht van smaak, vrij neutraal eerst zelfs, met een zeer subtiel zoete toets en een uiterst zacht bittere afdronk en nasmaak die toch ook wat plakkerig aanvoelt. Heel op het eind zit ook nog iets “donker” en gerookt(?)-gekruid, doch zeer subtiel en zacht zoals de rest van het bier.

Weetje: Ontwikkeld door Hoegaarden-brouwer Pierre Celis na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten, gebrouwen sinds 2001. De naam verwijst naar de rijping in grotten, 42 meter onder de grond, waar een constant eenzelfde temperatuur (11°C) heerst. De flessen werden geplaatst op pupiters en regelmatig gedraaid, zoals ook bij de productie van champagne gebeurd. Oorspronkelijk werden de grotten van Folx-les-Caves gebruikt, doch door overwinterende vleermuizen moest een andere locatie gezocht worden. Deze werd gevonden in de mergelgrotten van Kanne (België) en Valkenburg (Nederland). Sinds 2014 wordt dit bier gebrouwen en gerijpt bij Brouwerij De Kazematten (Ieper) en verdeeld onder de naam Grotten Santé.

Advertenties


No Responses Yet to “Grottenbier Bruin”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.


%d bloggers liken dit: