Jack-Op

03apr14

Alc. 5,5%
Brouwerij Boon (Lembeek)

Jack-Op bierBeschrijving: Belgisch speciaalbier van gemengde gisting, amberkleurig tarwebier van hoge gisting, versneden met lambiek van spontane gisting.

Ingrediënten: Gerstemout (van zomergerst), 40% ongemoute tarwe, hop, gist, water.

Geproefd: (Pils)moutig aroma met een kleine karameltoets en een fijne hopgeur in de verte. Niks volmondig, vrij gemout van smaak, met een licht zoete toets en een zeer zacht bittere afdronk, nog steeds met dat (eerder artificiële) zoete in de nasmaak, die een beetje van beide (zoet-bitter) is en zonder expliciet te blijven hangen toch redelijk aanwezig blijft. Wat mij betreft te zoet en te ‘limonade-like’.

Weetje: Voor het eerst gebrouwen in 1869 door Brouwerij Felix Van Roost / Brouwerij Jack-Op / Brouwerij De Palmboom te Werchter (Rotselaar), volgens een lokale brouwmethode uit de streek tussen Leuven, Aartselaar en Diest, tot omstreeks 1965. Sinds 1976 gebrouwen door Brouwerij Artois, later door AB-Inbev, tot 2008. Sinds 2010 – nog steeds onder licentie en controle van AB-Inbev – gebrouwen door Frank Boon, op een beperkte 20.000 flesjes (25cl) per jaar, vooral verspreid onder handelaars in en rond Werchter, op vraag van de Rotselaarse burgemeester Dirk Claes. De verkoop mag – in principe – slechts gebeuren in een straal van 15 kilometer rond de verdwenen brouwerijschoorsteen van de oorspronkelijke brouwerij, waar het etiket nog steeds naar verwijst. De toevoeging van op eikenhouten vaten gerijpte lambiek verdiept de smaak van het bier en draagt bij tot de lange houdbaarheid.

Advertenties


No Responses Yet to “Jack-Op”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.


%d bloggers liken dit: