Keizer Karel Robijn Rood

01aug12

Alc. 8,5%
Brouwerij Haacht (Boortmeerbeek)

Keizer Karel Robijn RoodBeschrijving: Roodbruin speciaalbier van hoge gisting, gecentrifugeerd, gefilterd, gepasteuriseerd.

Ingrediënten: Gerstemout, hop, kruiden (sinaaszeste), suiker, antioxidant (ascorbinezuur), water.

Geproefd: Zoetig aroma van rode en zwarte vruchten, een vleugje karamel en hints van wijn. Zacht fruitzoet van smaak, alcoholisch verwarmend, met een delicate (zeer zacht bitter)hoppige afdronk.

Weetje: Winnaar van het Internationaal Streekbierenfestival 2003 én 2005 in de categorie ‘Geprononceerd Degustatiebier’, 3 sterren op de Superior Taste Awards 2011 van het International Taste & Quality Institute en Belgisch brons op de World Beer Awards 2019. Wordt traditioneel geschonken in een stenen pot met 3 oren, naar een bekende sage uit het Antwerpse Olen.

Volgens het verhaal waren de boeren van Olen gewend om bier te drinken uit potten zonder oor. Om Keizer Karel eer te bewijzen bij een bezoek, en om aan te tonen dat ze ook over fijne manieren beschikten als dat moest, besloten ze om voor hem een pot met een oor te maken. Toen de vorst echter het dorp bezocht nam de waard de pot bij het oor en reikte hem zo aan de keizer aan. De vorst kon dus niet anders dan de pot vast te nemen met blote handen. De eerstvolgende keer dat Karel V Olen bezocht, hadden de dorpsbewoners 2 oren aan de pot bevestigd. De waard speelde het echter klaar om de pot met beide handen vast te houden, zodat de keizer opnieuw de pot niet bij één van de oren kon vastnemen. Toen de keizer Olen voor de derde keer bezocht hadden de Olenaars voor hem een pot met 3 oren gemaakt, om alle problemen te vermijden. De waard bood deze pot echter aan terwijl één van de oren naar zijn buik gericht was zodat andermaal de keizer het ding niet kon aannemen. In sommige versies van het verhaal beval Keizer Karel hierop dat er een pot met 4 oren moest gemaakt worden. 🙂No Responses Yet to “Keizer Karel Robijn Rood”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.


%d bloggers liken dit: