Stella Artois

16Jul12

Alc. 5,2%
AB-Inbev (Leuven)

Stella ArtoisBeschrijving: Pilsbier, van lage gisting, gefilterd.

Ingrediënten: Bleekmout, maïs, (Tsjechische) hop, gist, water.

Geproefd: Zacht pilsaroma, zoetig gemout van geur. Eerder flets, zeker niet uitgesproken of volmondig. Met een zacht zoet gemoute smaak en een heel weinig bittere nasmaak.

Weetje: Voor het eerst gebrouwen in 1926 en als kerstbier met naam Stella op de markt gebracht. Sindsdien werd het recept al vele malen gewijzigd, waardoor het – vooral de laatste jaren – minder bitter is geworden. De eigenlijke geschiedenis gaat terug tot 1366, het jaartal dat ook in het logo vermeld staat, tevens het jaar van oprichting van de oorspronkelijke herberg-brouwerij Den Hoorn in Leuven. Anno 1708 verwierf Sebastian Artois de felbegeerde titel van Meester-Brouwer, sindsdien is ook de naam Artois aan het bier verbonden.

Advertenties


5 Responses to “Stella Artois”

  1. 1 Peter Bakker

    er is niets meer over van de originele smaak van stella artois.30 jaar geleden dronk ik het vaak in nederland. Vorig jaar in leuven geweest en hettoen ook gedronken. Het was een redelijkk pils maar het had ook jupiler kunnen zijn. Komt doorInBEv.er wordt een eenheidsworst gebrouwen.Dit geld nietalleen voor belgische pils maar ook voor duitse, nederlandse en zelfs tjechische pils.Zelfs Pilsner URquell holt achteruit. Heb dit vorige maand van de tap geproeft in Cheb Tjechie en sinds deze brouwerij overgenomen is door SAB is het een stuk saaier van smaak geworden. ZONDE

    • Bedankt voor je reactie, Peter.
      De evolutie die je beschrijft is inderdaad al een tijdje aan de gang en valt absoluut te betreuren. Gelukkig komen er ook steeds meer authentieke(re), vaak kleine(re) brouwers bij die wél nog bier brouwen met liefde voor het vak, die smaakt zoals het hoort.
      Ons motto: waarom slecht/smaakloos bier drinken als er zovele andere lekkere en smaakvolle bieren zijn. Schol! 😉

      • 3 Mitsie007

        Welke kleine brouwers maken nog pilsbieren, bitter zoals vroeger? Zoals de Stella van vroeger?
        Welke glutenvrije pils is de moeite waard? Ik heb Mongozo al geproefd, en vind die redelijk goed.

      • Hoi Annemie, PILS voor de Cru-winkels van Colruyt gemaakt, is eerlijk gezegd mijn favoriete pils. Maar waarom geen hoge gistingsbier van lage alcohol drinken als “pils”? Ik denk maar aan een Taras Boulba, Zinnebir of Simplex?
        Wat glutenvrij betreft is Mongozo Premium Pilsener inderdaad een mooie keuze. 🙂

      • 5 Mitsie007

        Ok bedankt voor de suggesties!
        Ik ga het eens proberen 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: