Orval

08Mrt12

Alc. 6,2%
Brasserie de l’Abbaye N.D. d’Orval (Villers-devant-Orval)

OrvalBeschrijving: Trappist van hoge (én spontane) gisting, met hergisting op fles.

Ingrediënten: Gerstemout, bleekmout, karamelmout, witte kandijsuiker, hop (Hallertau-Hersbruck & Strisselspalt), (hoge) gist, Orvalgist (nagisting op tank), water van de Mathildebron (met hoog calciumcarbonaatgehalte).

Geproefd: Orval is een biertype op zich: hoppig, kruidig, zacht-zurig, extra droog, bitter (40 EBU) … lekker! Bij bewaring (onder goede omstandigheden) treedt de Brettanomyces steeds meer op de voorgrond (optimaal, na 4 jaar) wat zorgt voor een lekker zacht-zurig-bittere smaak met droge afdronk.

Weetje: Het etiket verwijst naar de legende van Orval, waarbij gravin Mathilde van Toscanië Mathilde, die weduwe was, per ongeluk haar trouwring verloor in de bron van het dal. Ze smeekte God om hulp en het duurde niet lang of er kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring. Mathilde riep: “Dit is een gouden dal!” (Orval, “val d’or” betekent “gouden dal”) en ze besloot uit dankbaarheid op deze gezegende plaats een klooster te stichten.

Advertenties


No Responses Yet to “Orval”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: