Orval
Alc. 6,2%
Brasserie de l’Abbaye N.D. d’Orval (Villers-devant-Orval)
Beschrijving: Belgische trappist, amberkleurig bier van hoge (én spontane) gisting, dryhopped, met hergisting op fles, niet gepasteuriseerd, ongefilterd.
Ingrediënten: 85% pilsmout, 15% karamelmout, Hallertau-Hersbruck & Styrian Goldings hop, Elzasser Strisselspalt dryhop, vloeibare witte kandijsuiker, gist, gecultiveerde Brettanomyces Orvalgist (nagisting op tank), water van de Mathildebron (met hoog calciumcarbonaatgehalte).
Geproefd: Orval is een biertype op zich: hoppig, kruidig, zacht-zurig, extra droog, bitter (40 EBU) … lekker! Bij bewaring (onder goede omstandigheden) treedt de Brettanomyces steeds meer op de voorgrond (optimaal, na 4 jaar) wat zorgt voor een lekker zacht-zurig-bittere smaak met droge afdronk.
Weetje: Het etiket verwijst naar de legende van Orval, waarbij gravin Mathilde van Toscanië, die weduwe was, per ongeluk haar trouwring verloor in de bron van het dal. Ze smeekte God om hulp en het duurde niet lang of er kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring. Mathilde riep: “Dit is een gouden dal!” (Orval, “val d’or” betekent “gouden dal”) en ze besloot uit dankbaarheid op deze gezegende plaats een klooster te stichten. De huidige paters zijn Cisterciënzers van de Stricte Observantie en het bier wordt volledig binnen de muren van de abdij gebrouwen, waardoor zij het officiële ATP-logo (Authentic Trappist Product) mogen dragen. Tussen al die mannen is het weliswaar een vrouw die de roerstok zwaait. Sinds 2013 wordt het Orvalbier door Anne-Françoise Pypaert gebrouwen. Na 6 maanden op fles zorgt de trage Brettanomycesgist er trouwens voor dat het alcoholvolume met 1% omhoog gaat. Vanaf 6 maanden bevat een Orval met andere woorden 7,2% alc. vol.
Filed under: O | Leave a Comment
Tags: 6%, België, Belgisch, bier, Brasserie de l'Abbaye N.D. d'Orval, hoge gisting, spontane gisting, trappist, Waals, Wallonië
No Responses Yet to “Orval”